ZAGREB  
line decor
  EKO-INDEX  ::  
line decor
   
 
22.4. Dan planeta Zemlje - Zagrebačke otpadne vode i akcija na školskom igralištu
danplan
(klinki na fotografiju za web album)

Kako bi na poseban način obilježili Dan planeta Zemlje, učenici 2.c razreda su se zaputili u Zagrebačke otpadne vode na Žitnjaku. Nakon održanog prvog sata, naši dragi roditelji su nas posjeli u automobile i odvezli na željenu destinaciju. Bili smo jako uzbuđeni. Kad smo ušli u taj veliki kompleks vidjeli smo da se tu okupio veliki broj djece i učitelja iz zagrebačkih škola. Prije početka programa poigrali smo se na prostranoj livadi. Zatim smo se uputili prema pozornici gdje su se dodjeljivale nagrade za učeničke likovne i literarne radove. Likovni rad naše učenice Maje je osvojio jednu od nagrada, a kako je Maja bila bolesna taj dan, Lucija je spretno uskočila u njezinu ulogu i preuzela nagradu. Fotografirali smo se s maskotama Zovkom i Šljunčicom, a nakon toga smo dali izjave za TV Jabuku.

Uputili smo se na izložbu gdje smo odmah na ulazu zapazili naše radove. Pogledali smo i ostale izložene radove te zaključili kako su učenici na različite zanimljive načine pokazali svoju kreativnost.

Slijedio je ručak, a zatim slobodno vrijeme za igru. Šetali smo se oko jezera, igrali nogomet, a nije nam ni bilo teško čekati u redu kako bismo skakali na velikom napuhanom trampolinu i toboganu.

Došlo je vrijeme za obilazak postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Kako je to zbilja veliki kompleks, a da se ne bismo umorili hodajući, vozili smo se u vlakiću. Na prvoj postaji se širio neugodan miris, tu smo naučili da se mehanički kroz rešetke odvaja najprije veliki, a zatim sitni otpad i na kraju pijesak i mast. Mulj dalje ide u bazene iz kojih se izdvajaju ˝fujkači˝koji se odvode u rakete (digestore) gdje se od plina proizvodi električna energija. Prljava voda zatim ide u bazene s dobrim bakterijama koje jedu loše bakterije. A na kraju su bazeni sa skoro čistom vodom. Tu više nema neugodnog mirisa.
Slijedio je povratak u školu, a poslijepodne akcija s roditeljima na školskom igralištu. Kako su veliki učenici taj dan pokupili smeće sa igrališta, mi smo se mogli posvetiti slikanju. Najprije smo dobro oprali betonsku površinu na kojoj smo planirali slikati. Dok se beton sušio, stavili smo rukavice na ruke i pripremili boje. I roditelji su se uhvatili posla. Podijelili smo se: dio učenika i roditelja je crtao Školicu, a drugi dio Čovječe ne ljuti se. Najprije smo napravili skice i dizajn kredom, a onda se upustili u bojanje. Na kraju smo sve dobro počistili, oprali kistove i pospremili te se zadovoljni, umorni i puni dojmova uputili svojim domovima.

Idućeg smo se dana već igrali na igralištu, te izradili plakate o Zagrebačkim otpadnim vodama. Za naš rad smo dobili puno pohvala, a i mi smo prilično ponosni kako sve izgleda.