Header image  
MEĐUNARODNA EKO ŠKOLA  
line decor
  :EKO ŠKOLA  
line decor
   
 
EKO SADRŽAJI U NAŠOJ ŠKOLI
 

Osnovna škola Voltino se kontinuirano bavi EKO sadržajima od 4. listopada 2001. godine, koji su inkorporirani u sva zbivanja unutar i oko škole. U EKO događanja uključeni su svi djelatnici i učenici škole prema svom osobnom interesu, radi reprezentiranja ozračja u kojem žive i čiju kvalitetu življenja bi svojim djelovanjem željeli poboljšati.

Promoviranjem EKO načela i programa aktivnosti u odgojno obrazovnom radu s učenicima vjerujemo da podižemo nivo njihove svjesnosti do boljeg poimanja ozračja u kojem žive, uviđanja nužnosti očuvanja naslijeđenih vrjednota i njihova oplemenenjivanja zdravim odnosom u smislu njihova očuvanja. Takvoj školi učenici se vesele, zajedno s učiteljima kreirajući nastavu.

Kao ilustraciju u kojoj mjeri su djeca prihvatila i uključila se u EKO program rada škole naveli bismo i naš LOGO, rad učenice škole, a vezan uz EKO temu.
Napomenuli bismo da Osnovna škola Voltino ima i svog kuma - Šumarski institut Jastrebarsko.

Učenici i roditelji kontinuirano već dvije godine prikupljaju papir, PET ambalažu i baterije, a novac skupljen putem tih akcija uplaćuje se u fond za razminiravanje Hrvatske. Česta su predavanja i radionice vezane uz eko teme, zatim zajedno sa roditeljima družimo se uz prigodne EKO datume, po čemu je škola prepoznatljiva u naselju Voltino.

Iako je škola sagrađena još 1964. godine, vlastitim smo trudom uspjeli u ove dvije godine unutar škole napraviti dva EKO vrta, izložbeni EKO prostor, ETNO kutić, dva EKO info panoa, EKO radionicu, oslikati ulaz škole, svaki prostor oplemeniti lončanicama, te u svaki razred postaviti PAPIRKA, odlagalište papira za spremnike unutar škole.

EKO patrole učenika ocjenjuju stanje okoliša, učionica i školskog prostora. U svim našim akcijama redovito nas prate mediji: radio, televizija i tisak. U prilogu Vam dostavljamo opširan opis provedenih programa međunarodne EKO škole, kao i fotokopije nekoliko novinskih članaka.

Pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” vodi i koordinira program Eko-škola u RH, s naslova članstva u FEE (Foundation for Environmental Education), međunarodnog program odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj. Napominjemo da nas je tijekom ove dvije godine redovno obilazila komisija iz “Lijepe naše” savjetujući i kontrolirajući nas u našem radu.Drugo travnja 2003. ministar prosvjete Vladimir Strugar svečano nam je uručio eko-zastavu. To nam je poticaj da se još više trudimo oplemeniti naš prostor, okoliš, ali i svijest o ekološkom promišljanju svih sadržaja života.