Vuna - odbačeno bogatstvo

Nije tako davno da se kila vune po našim selima osobito u Lici, Herceg-Bosni, Dalmaciji i drugim siromašnim krajevima plaćala kao suho zlato. Puno odjevnih predmeta, osobito za zimu, radilo se od vune koju su žene nakon sisanja ovaca prale, raščešljavale i prele te iz tako proizvedene pređe plele različite odjevne predmete ili su na tkalačkom stanu proizvodile pokrivače, različite prostirke i druge korisne predmete. Pred najezdom jeftinije industrijske konfekcije, osobito one proizvedene iz umjetnih (sintetičkih) materijala, pred sociološkim mijenama našega sela, osobito odlaskom u gradove mlade ženske radne snage, te pred događajima što ih zovemo viša sila kao što je bio Domovinski rat, značajno se smanjio broj ovaca u unutrašnjosti i na svu sreću puno manje po našim otocima. Unatoč tomu vuna je po otocima postala suvišna pa je zadnjih 30-ak godina gledamo odbačenu pored putova i na raznim drugima zabačenijim mjestima kako trune i ruži naš otočni i mediteranski krajolik. Pretpostavlja se da je na taj način propalo više od 20 vagona ove dragocjene sirovine. Bilo je pokušaja od strane Države i lokalnih vlasti (Primorsko-goranska županija npr.) da se organizira prikupljanje (otkup) vune i pokrene proizvodnja prediva, međutim bez uspjeha. Čak se u Australiju slala vuna creskih ovaca na analizu. Nalaz je bio da naša vuna zaostaje u kvaliteti, što je još više utjecalo na odbacivanje ove korisne sirovine, a u konačnici sve je to dovelo do zatvaranja nekoliko tekstilnih pogona i prestanka proizvodnje vunenih predmeta čak i u domaćoj radinosti.

Međutim, uvije postoje svijetli primjeri, a to su u ovom slučaju neke udruge, škole i pojedinci koji ne odustaju i ne predaju se, a rezultat njihove upornosti i pozitivne tvrdoglavosti je oživljena proizvodnja različitih suvenira i drugih korisnih proizvoda od vune, koja bi u protivnom bila odbačena. Iznosimo primjer:

IZRADA PREDMETA OD NEPREDENE VUNE - OŠ VOLTINO I UDRUGA "OZANA"

Već 11 godina provodimo načela ekološkog odgoja i obrazovanja i kroz obrazovne zadaće i kroz programske sadržaje svih nastavnih predmeta. Jedan od naših dugogodišnjih projekata je i projekt "SPAŠAVANJE VUNE". S Udrugom "OZANA" (udrugom sa socijalno - humanitarnim ciljevima, čiji je program namijenjen djeci predškolske dobi te mladim i odraslim osobama s teškoćama u razvoju) krećemo početkom 2005.godine u njihov projekt te ga proširujemo zajedničkim radom i idejama. Kroz edukacijske radionice uvodimo projekt u školu i uključujemo djecu i roditelje. Od 2006. počinjemo bojati nepredenu vunu prirodnim bojama, sada krećemo i sa spravljanjem prirodnog sapuna.

1. PRANJE VUNE
Nakon što se prikupi ostrižena vuna, potrebno ju je oprati, najprije u slanoj toploj vodi pa onda u običnoj vodi, kako bi se otklonila sva prljavština.

2. ČEŠLJANJE VUNE
Oprana, osušena vuna se češlja i slaže iščešljana "ploha" na drugu vodeći računa o ukrštavanju smjera vunenih niti. Slaže se, za deblji filc (oko 0,5 cm), 15-ak takvih ploha, a za tanji manje, ovisi o željenoj debljini.

3. FILCANJE VUNE
Složena vuna se osigura od "bježanja" položenom i grubo sašivenom gazom ili sličnim mrežastim materijalom za cijeli  kup složenih vunenih "ploha". Zagrije se voda do temperature podnošljive za dodir, lagano se namače vuna, sapuna sapunom za pranje (domaćim) i ravnomjerno kružnim pokretima trlja, dodajući vodu i sapun. Kad se vuna ufilcala, postala kompaktan materijal, dobro ju je zarolati  u pamučnu  krpu,  krajeve vezati i valjati dlanovima i podlakticama oko 20-ak minuta. Nakon toga ufilcanu vunu treba dobro isprati od sapunice.

4. BOJANJE FILCA
Filc bojamo otopinom prirodne boje, razrijeđenom u vodi. Kuhamo oko 1 sat, nakon čega isperemo i sušimo.

5. KROJENJE
Na načinjenom i ispeglanom filcu se iscrtava kraj predmeta koji smo odlučili šivati - torbica, papuče, mirišljavi jastučić, etui za naočale, za mobitel, jastuk za stolicu, ... Kroj se izrezuje.

6.  ŠIVANJE
Iskrojeni materijal se šiva i spaja, obično rubnim bodom, tzv. deka bodom. Ako šivamo papuče, potplate je potrebno pojačati kožom da bi se zaštitile od prebrzog trošenja.

7. UKRAŠAVANJE
Nastoji se odabrati uzorak iz narodnog veza ili neki drugi ukrasni uzorak. Odabire se konac u boji za vezenje i pristupa vezenju ukrasnih motiva na izrađene predmete.

OZANA je tu da zajedno kročimo kroz život Udruga sa socijalno - humanitarnim ciljevima (Ulica grada Vukovara 239, Zagreb; tel. 01/615 29 46
Program namijenjen djeci predškolske dobi s teškoćama u razvoju, te mladim i odraslim osobama s teškoćama u razvoju
Pripremile i uredile Vjera Lukavečki;, ravnateljica Udruge OZANA i voditeljica projekta - Ksenija Gluhak, OŠ Voltino, Zagreb.