UČENIČKA ZADRUGA VOLTINO

NAŠIH DEVET GODINA POSTOJANJA I RADA

Upoznat ćemo vas s djelovanjem i uspjesima Učeničke zadruge Voltino od njenog osnutka do danas.
A priča počinje ovako...

ŠKOLSKA GODINA 2013./2014.

Početkom 2014. godine prijedlog o osnutku učeničke zadruge u školi predložila je tadašnja ravnateljica Jasna Horvat, što je i prihvaćeno.
Ubrzo je potvrđena od Hrvatske udruge učeničkih zadruga, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva obrazovanja i sporta.
Izrađen je Statut učeničke zadruge.
Učenička je zadruga tad nazvana po naselju i školi...Učenička zadruga VOLTINO.
Formirane su prve zadružne grupe koje su započele svoj kreativan rad. Odredili smo djelatnosti grupa, a to su: proizvodnja predmeta iz nepredene vune, izrada predmeta iz tradicijske baštine na suvremeni način, izrada nakita iz gline, izrada ukrasnih i uporabnih predmeta, izrada prirodne kozmetike, modna mašta, hrvatska glagoljička baština i mali ekolozi.


ŠKOLSKA GODINA 2014./2015.

Učenička zadruga održala je svoju osnivačku skupštinu. Osmišljena je Pristupnica učeničkoj zadruzi te se u njen rad priključilo 73 učenika razredne nastave i 8 učenika predmetne nastave te 21 učiteljica, ali i vanjski suradnici u osam zadružnih skupina.
Pred Božić je održan prvi izložbeno prodajni sajam. Učenička zadruga je kao gost prvi puta sudjelovala na Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba održanoj u OŠ Žitnjak, radovima na temu - JABUKA. Održan je i prvi proljetni sajam - Zeleni sajam. Polako ali sigurno učenička zadruga postaje dio školskog kurikuluma i oznaka prepoznatljivosti naše škole.


ŠKOLSKA GODINA 2015./2016.

Formiraju se nove skupine, njih osam. Sve je veći broj učenika koji rado sudjeluju u aktivnostima i radu zadruge: iz razredne nastave 236 učenika, a iz predmetne nastave njih 32. U radu je sudjelovalo 17 učiteljica i učitelja te više vanjskih suradnika.
Održao se proljetni i božićni sajam te niz radionica za učenike.
S udrugama Travoltino i Vestigium osmišljena je i održana ZELENA SUBOTA o kojoj je izvijestilo i Radio Sljeme.
Učenička zadruga sudjelovala je u svim humanitarnim akcijama škole pa tako svojim novčanim prilozima i u projektu UNICEF-a ŠKOLE ZA AFRIKU.


ŠKOLSKA GODINA 2016./2017.

Ustrojeno je čak deset skupina učeničke zadruge. Osmišljen je obrazac članske iskaznice učeničke zadruge koji je dodijeljen svakom članu zadruge radi vođenja evidencije o sudjelovanju u aktivnostima, radionicama, izložbama.
Tijekom godine je za učenike i roditelje održan veći broj radionica. Organizirano je više prodajnih sajmova: proljetni, jesenski i božićni, te s Udrugama Travoltino i Zeleni klik još jedna odlično posjećena ZELENA SUBOTA.
Učenička zadruga svojim prilozima i dalje sudjeluje u humanitarnom radu škole: projektu Međugeneracijska solidarnost i u projektu UNICEF-a.


ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.

Ustrojeno je devet skupina učeničke zadruge. Sve aktivnosti Učeničke zadruge Voltino planirane su zajedničkom motivacijskom temom: 2018. godina kao godina zaštite i očuvanja kulturne baštine.
Ono što je obilježilo početak školske godine bilo je uređenje Krojačko - humanitarne radionice Lopoč na zapuštenom tavanu škole u suradnji sa Studentskom volonterskom akcijom 72 SATA BEZ KOMPROMISA i donacijama tvrtke KONČAR i KAUFLAND.
U suradnji s VOLONTERSKIM KLUBOM ŠKOLE formiran je Humanitarni ormar s odjećom i obućom za potrebite. Za Dan škole je kroz suradnju Učeničke zadruge Voltino i Obrtničke škole za osobne usluge organizirana modna revija RECIKLIRANJEM DO UNIKATA, na kojoj su zadrugari ponosno pokazali svoje radove.
Učenička zadruga je svoj rad i kreativnost na temu ŠESTINSKI KIŠOBRAN pokazala i izvan škole, sudjelovanjem na Markovu sajmu te na ŽUPANIJSKOJ SMOTRI učeničkih zadruga Grada Zagreba na Zrinjevcu, osvojivši pri tome 2.mjesto!!!
Bila je to jedna iznimno uspješna godina.


ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

Ustrojen je najveći broj grupa zadruge od njena osnutka:

 • Mali botaničari (voditeljica Nikolina Bekić)
 • Etno grupa (voditeljica Snježana Crneković)
 • Kreativne radionice malih i velikih zadrugara 2.c (voditeljice Anamarija Čorko i Antonija Marković)
 • Spretne ruke malih zadrugara (voditeljica Jasminka Čupić)
 • Čuvari zavičajne baštine (voditeljica Nevenka Dimač)
 • Trešnjevački glagoljaši (voditeljice Ksenija Gluhak i Barbara Rudež)
 • Keramičari (voditeljica Nedjeljka Golubić)
 • Ljekovito i začinsko bilje (voditeljice Iva Juršić Uravić i Ivana Matešić)
 • Humanitarni ormar (voditeljica Ivana Matešić)
 • Mali ekolozi (voditeljica Magdalena Šandor)
 • Likovna etno grupa (voditeljica Slavica Ostojić)
 • Mali radoznalci (voditeljica Ksenija Stojanovski
 • Zajedničke radionice: Školski vrtek zdravlja i ljepote; Recikliranjem do unikata

Planirane su raznolike radionice, humanitarni i volonterski rad, daljnje uređenje školskog prostora važnog za rad i promociju zadruge.
Sve aktivnosti Učeničke zadruge Voltino planirane su zajedničkom motivacijskom temom ŠKOLSKI VRTEK ZDRAVLJA I LJEPOTE te izradom proizvoda u bojama ljekovitih biljaka: ljubičasta kao lavanda, narančasta kao neven, žuta kao kamilica i maslačak, zelena kao kadulja.

Učenička zadruga je svojim sredstvima:

 • omogućila nabavku i postavljanje 3 LCD projektora u učionice u kojima je to bilo potrebno
 • odlučila u 2018. godini očuvanja i zaštiti kulturne baštine, nagraditi zadružnu grupu Trešnjevački glagoljaši izletom "KRK – KOLIJEVKA GLAGOLJICE".

Ponovo su kao suradnici u uređenju školskog prostora pozvani studenti volonteri akcije 72 SATA BEZ KOMPROMISA koji su uz male i velike zadrugare pomogli oplemeniti i urediti školski prostor. Uređen je i stalni izložbeno – prodajni kutak zadruge kod ulaza škole.
11. listopada 2018. predstavili smo rad naše zadruge na sajmu tradicijskih zanata i obrta "MARKOV SAJAM" koji se svake godine tradicionalno održava na Trgu bana Josipa Jelačića.
7. prosinca 2018. održan je MEĐUŽUPANIJSKI SUSRET UČENIČKIH ZADRUGA Krapinsko – zagorske županije i Grada Zagreba u OŠ Granešina. Rad naše zadruge i zadružnih grupa Čuvari zavičajne baštine, Školica heklanja „Cvijetak“ i Trešnjevački glagoljaši predstavile su malene zadrugarke iz 2.c, 3.c i 4.a koje su vrlo uspješno vodile radionicu Anđeleki.
Kao primjer dobre prakse, učiteljice razredne nastave Anamarija Čorko i Nevenka Dimač uspješno su na na Jesenskoj školi učitelja i odgojitelja u organizaciji HPKZ-a u Opatiji predstavile projekt "Interakcija roditelja i škole – Kreativno stvaralaštvo" te pohvalile suradnju i zajednički rad učenika i roditelja u našoj zadruzi.
Održali smo tri izložbeno – prodajna sajma: Božićni sajam, Proljetni sajam i Sajam uz Dan škole te pokazali svu ljepotu, sklad i marljivost nas zadrugara.
7. svibnja 2019. održali smo SKUPŠTINU UČENIČKE ZADRUGE i prikazali naših pet godina postojanja i rada te održali edukativne radionice izrade sapuna i ljekovitih krema od lavande i nevena u suradnji s roditeljima, bakama i djedovima.
Učenici osmih razreda prikazali su rezultate istraživačkog rada Utjecaj prirodne paste na zube.
3. lipnja 2019. predstavili smo ovogodišnji rad naše zadruge na temu Školski vrtek zdravlja i ljepote na 17. ŽUPANIJSKOJ SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA GRADA ZAGREBA na Zrinjevcu.


ŠKOLSKE GODINE 2019. do 2021.

I u ovom vremenu prepunom izazova naša zadruga je nastavila sa svojim aktivnostima. Aktivnosti provodimo kroz zadružne sekcije: Čuvari zavičajne baštine, Školica heklanja "Cvijetak", Fletno, Domaćinstvo, Voltino glagolja, Glagoljica i mi, Baštinoljupci, Vuna svuda oko nas, Mali i veliki keramičari, Kreativne radionice oslikavanja, Školski vrtek zdravlja i ljepote, Voćnjak – učionica na otvorenom.

Organiziramo i provodimo kreativne radionice, izložbe i sajmove, humanitarne akcije i akcije uređenja okoliša - učionica na otvorenom. Naši zadrugari čuvari su baštine i okoliša; istražujemo i čuvamo tradiciju, proizvodimo raznolike ukrasne i uporabne predmete, raznim tehnikama i ekološki prihvatljivim materijalima. Cvjetna čarolija i glagoljska baština motivi su naših proizvoda.

Baštinu i tradiciju njegujemo,
okoliš čuvamo,
kreativne ideje i radost zajedno dijelimo!

Cvjetnu čaroliju naše zadruge predstavljamo na 18. smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba. Zadrugu predstavljaju zadružne sekcije Školica heklanja "Cvijetak" i Školski vrtek zdravlja i ljepote. Heklani mirisni cvijetak naš je zajednički proizvod.

Prikaz proizvoda i praktičnog rada Školice heklanja "Cvijetak" možete pogledati na ovoj poveznici
Cvjetićima našim svakome uljepšamo dan,
neka je i Vama radostan dan!

Mladi zadrugari: Tara, Lucija, Linda i Noa
Voditeljice: Anamarija i Ivana


ŠKOLSKA GODINA 2021./2022.

Učenička zadruga Voltino nastavlja svoj rad kroz zajedničke radionice i druženja te sekcije izvannastavnih aktivnosti: Čuvari zavičajne baštine, Školica heklanja "Cvijetak", Fletno, Domaćinstvo, Voltino glagolja, Glagoljica i mi, Zajedno s Ozanom, Keramika, Kreativna radionica, Kreativna radionica – Održivi razvoj, Kreativne majstorije u PB-u 2.ab, Papirnata čarolija, Eko, eko, Školski vrtek zdravlja i ljepote, Voćnjak – učionica na otvorenom.

Učenici, djelatnici škole, roditelji i vanjski suradnici pridružuju se po vlastitom izboru i aktivno sudjeluju u čitavom procesu (od ideje do proizvoda), učeći jedni od drugih uz razmjenu ideja.

Čuvamo tradiciju, istražujemo glagoljicu, bavimo se recikliranjem, heklanjem, filcanjem vune, krojenjem i šivanjem, oslikavanjem tkanine, staklenki i kamenčića, izradom cvjetića i ukrasa od krep-papira, keramikom, uređujemo školske vrtove i voćnjak, sadimo ljekovite biljke i tradicijsko cvijeće, proizvodimo raznolike ukrasne i uporabne predmete raznim tehnikama i ekološki prihvatljivim materijalima. Ove je školske godine naš kreativni rad bio prožet čarolijom prirodnina.

Organiziramo i provodimo kreativne i edukativne radionice, izložbe i sajmove, humanitarne akcije i akcije uređenja okoliša - učionica na otvorenom.

Početkom ove školske godine naša Učenička zadruga Voltino sudjelovala je na 33. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske 2021. koja se održavala online od 5. do 8. listopada na YouTube kanalu Hrvatske udruge učeničkih zadruga. Našu zadrugu i mirisni heklani cvijetak predstavljala je zadružna sekcija Školica heklanja "Cvijetak".

2. lipnja 2022. sudjelovali smo na 19. smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba, na Zrinjevcu. Našu zadrugu i morsku papirnatu čaroliju predstavljala je zadružna sekcija Domaćinstvo u suradnji sa zadružnim sekcijama Voltino glagolja i Papirnata čarolija zajedničkim proizvodom, unikatnim morskim čestitkama / razglednicama u quilling tehnici.

Oživite tradiciju pisanja čestitaka i razglednica, lijepim mislima, dragim osobama, uljepšajte dan! Veliki zadrugarski pozdrav!

Mlade zadrugarke: Lana i Nina
Voditeljice zadružnih sekcija: Barbara, Romana i Maja
Voditeljica i suvoditeljica UZ Voltino: Ivana i Anamarija


ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.

Bila je to jedna iznimno uspješna godina.

Učenici, djelatnici škole, roditelji i vanjski suradnici pridružili su se po vlastitom izboru i aktivno sudjelovali u radu zadružnih sekcija: Spretne ruke malih zadrugara, Zdravoljupci, Čuvari zavičajne baštine, Ozanovci nas uče – djelujemo ekološki, spašavamo vunu, Školica heklanja "Cvijetak", Fletno, Glagoljica i mi, Voltino glagolja, Domaćinstvo, Likovna radionica, Vrijedni mališani, Čarolija školske knjižnice, Kreativne majstorije, Kreativna radionica - Održivi razvoj, Eko, eko, Šetnja kroz godišnja doba, Školski vrtek zdravlja i ljepote, Voćnjak - učionica na otvorenom.

Čarolijom školske knjižnice započeli smo ovogodišnje stvaranje naše zadruge. Izrađivali smo straničnike za sajam uz Mjesec hrvatske knjige. Ovaj je sajam imao humanitarnu svrhu - obnavljanje knjižnog fonda naše školske knjižnice. Bili smo jako ponosni i zadovoljni postignutim. Naši su učenici predložili nove naslove za čitanje u slobodno vrijeme. U našoj školskoj knjižnici sada mogu pronaći deset novih naslova. Želja nam je da "Čarolija školske knjižnice" postane tradicija naše škole.

Čuvamo tradiciju, istražujemo glagoljicu, bavimo se recikliranjem, heklanjem, filcanjem vune, krojenjem i šivanjem, oslikavanjem tkanine, staklenki i kamenčića, izradom cvjetića i ukrasa od krep-papira, keramikom, uređujemo školske vrtove i voćnjak, sadimo ljekovite biljke i tradicijsko cvijeće, proizvodimo raznolike ukrasne i uporabne predmete raznim tehnikama i ekološki prihvatljivim materijalima.

Održali smo niz radionica za učenike uz povremenu suradnju s roditeljima, bakama i djedovima te božićni i proljetni sajam.

Učenička zadruga sudjelovala je u humanitarnim akcijama: novčanim prilozima u projektu UNICEF-a Škole za Afriku te donacijama plišanaca za humanitarnu akciju "Igračkom do dječjeg osmijeha" KBC Zagreb.

A sada slijedi jedna "timska" priča naše zadruge…
Naša Osnovna škola Voltino smještena je na Trešnjevci. Nekada su trešnjevačka dvorišta bila puna trešanja. I naš školski voćnjak krase trešnje. Zato je ove školske godine naš kreativni rad bio prožet čarolijom trešnjica. Dok čekamo zrele plodove, naša zadruga tradiciju čuva, o okolišu brine i unikatne rukotvorine "trešnjica" stvara.
Za izradu olovčice "trešnjica" koristili smo tehniku "mokrog" filcanja. Filcanje je rad s prirodnom nepredenom vunom, najčešće ovčjom.
Olovčice "trešnjice" mogu biti lijep suvenir i poklon. Uz ovu našu olovčicu proizvodimo i unikatne omote s filcanim trešnjicama za bilježnice, za čarobno pisanje recepata, pjesama, priča… Mekani dio olovčice "trešnjica" olakšat će pisanje i učiniti ga ugodnijim.
Ovogodišnji proizvod naše zadruge Olovčica ˝Trešnjica¨ svojom kreativnošću, koja spaja maštovitost i čuvanje tradicije, oduševio je prosudbeno povjerenstvo te je naša zadruga osvojila prvo mjesto i plasirala se na Državnu smotru učeničkih zadruga, koja će se održati u rujnu ove godine u Karlovcu.

Ovaj prekrasan uspjeh rezultat je dugogodišnjeg predanog rada naših marljivih malih i velikih zadrugara. A naravno i naših roditelja, baka i djedova koji nas poučavaju različitim vještinama i pomažu u radu naše zadruge. Veliko hvala i čestitke i njima!
Pokušajte i Vi…
Uživajte u čaroliji stvaranja rukotvorina nepredenom vunom,
oživite tradiciju pisanja recepata za kolače,
osmislite i zapišite poneki lijepi stih,
dragim osobama, trešnjicama, uljepšajte dan!

Veliki zadrugarski pozdrav!

Mlade zadrugarke: Iris i Nika

Voditeljice zadružnih sekcija: Antonija, Nevenka, Romana, Jasminka i Barbara

Voditeljica i suvoditeljica UZ Voltino: Ivana i Anamarija